Tweede dag, derde chemokuur

05-03-2013 21:31

Gisteravond na het schrijven van het weblog, kwam de verpleegkundige met (derde soort) medicatie tegen misselijkheid. Dit moest Ruben om 22:00 uur toegediend krijgen en kon niet over de port-a-cath. Jammer dat ik dat niet eerder wist, want het arme jong sliep net... Naar mijn weten heeft Ruben dit middel voorheen niet gekregen en waarom nu dan wel? Rond 22:00 uur lag hij een beetje te draaien in bed en greep ik mijn kans. Ruben nam het medicijn in drie lepeltjes en sliep weer verder. De nacht verliep wat onrustig, want omdat Ruben zoveel vocht toegediend krijgt, zat zijn luier steeds bomvol. Een keer kon ik hem helemaal omkleden inclusief zijn bedje.

Om 7:15 uur vindt Ruben het tijd om op te staan en omdat hij wel door heeft dat ik nog wil blijven liggen, wil hij televisie kijken. Wanneer ik aangekleed ben, denkt hij dat we wel de gang in kunnen gaan. Maar ik vind dat we toch eerst moeten ontbijten. Als Frank om 09:00 uur komt, is Ruben dan ook heel blij. Frank neemt hem direct mee de gang in, of eigenlijk andersom. Ik ga naar het huis, waar Lisa en Daniël zijn. Even lekker douchen, wat fruit eten en met Daniël naar de speeltuin. Om 11:00 uur ben ik weer terug in het AMC voor een gesprek met de maatschappelijk werkster en ondertussen ligt Ruben te slapen. Na anderhalf uur wordt hij wakker en eten Frank en ik samen met hem een broodje. Al met al doet hij het heel goed allemaal!

Er staat nog een echo gepland omdat de port-a-cath niet helemaal naar behoren functioneerd, maar het tijdstip is nog niet bekend. Vandaag krijgt Ruben maar één soort chemo en dus vragen we of we met hem van het zonnetje mogen gaan genieten. Niet veel later lopen we heerlijk te wandelen, eten kibbeling en kijken we een poosje bij een groepje ganzen. Voor Daniël is het ook allemaal best intensief en terwijl wij wandelen, slaapt hij even lekker in het huis en is Lisa bij hem. Na het wandelen, gaan we heel even met Ruben naar het Ronald McDonald huis en hij vindt het erg leuk. Hij is los van de paal en heel even zijn we met elkaar weg uit de ziekenhuissfeer.

Om 15:00 uur ben ik terug op F8Zuid en is er in de hal een soort show met een clown. Ruben stapt onbevangen als hij is door het publiek en is ietwat verbaasd als het kleine groepje ouders met hun kinderen beginnen te klappen. Meteen steekt hij zijn duim in zijn mond, heel kenmerkend voor onze Ruben, wanneer iets toch ineens een beetje spannend is. Na de show wordt hij weer aangekoppeld aan de infuuspaal en is het gedaan met de vrijheid. Hij gaat lekker slapen en ook ik lig even lekker. Na het slapen kan Ruben direct aanschuiven voor een bodje hutspot en hij zit lekker te eten. De oncoloog komt binnen en zegt te genieten van Ruben die zit te eten en mij ondertussen allemaal opdrachten geeft: Mama snijden, saus meer, drinken en meer van dat soort net te verstaan gebrabbel. Ze is heel tevreden en er mag één van de soorten medicatie af die helpt de bloeddruk te verlagen, maar nu niet zoveel meer doet en dus een beetje overbodig lijkt. Daarnaast hoeft Ruben dat ene middel tegen de misselijkheid niet langer te krijgen, want met de andere twee soorten, oogt hij totaal niet misselijk. Volgens mij had hij dat middel überhaupt niet hoeven hebben, maar was het iets standaards, zoals zoveel dingen hier. De echo van de port-a-cath wordt morgen gemaakt. Hoewel er wellicht nog minder goede dagen aankomen, hebben we deze goede dag maar alvast weer te pakken, aldus onze oncoloog!

Na het eten komt Lisa met Ruben spelen en eten Frank en ik met Daniël en mijn moeder die ter plekke voor ons heeft gekookt. Daarna gaan we nog even naar het ziekenhuis en Daniël mag ook mee, want hij mag vanwege het middagslaapje nu langer opblijven. Ruben is net als de vorige kuren ineens weer heel erg opgejaagd, heeft totaal geen rust en wil van het één naar het ander. Desondanks zit hij zichzelf nog niet echt in de weg en gaat hij om 9:15 uur lekker slapen.

Terug