Renogram

02-10-2012 12:18

Gisteren is er een Renogram gemaakt. Dit is een speciale scan van de nieren. De dag ging als volgt:

Tegen de middag haal ik Daniël op uit de peuterspeelzaal en breng hem vervolgens samen met Ruben, naar mijn ouders. Hij mag met opa Dick mee het weiland in om de hijskraan te repareren, dus Daniël heeft in ieder geval een leuke middag voor de boeg.

In het AMC wordt eerst een infuus geprikt. Ruben wordt in de onderzoekskamer meteen al onrustig. Ik hou hem vast en de ene verpleegkundige houdt zijn arm stevig vast en de andere zet het infuus. Helaas voor Ruben is er niet goed geprikt. De tweede poging gaat in de andere hand. Thuis had ik verdovingszalf op beide handjes gesmeerd, maar dit verzacht natuurlijk niet de paniek die Ruben ervaart. Bovendien heeft hij onderweg één van de pleisters eraf gehaald. Ik weet niet of de pijn erger is bij deze hand, hij huilt en worstelt net zo erg. Arm ventje, ook deze poging mislukt en er komt een kinderarts aan te pas, die heel vlug het infuus zet.

Tijdens de scan ligt Ruben in een kussen met allemaal kleine balletjes. De lucht wordt eruit gezogen en zo kan hij zich een half uur lang niet bewegen. Via het infuus gaat radioactief vloeistof en een plasmiddel. Op die manier wordt de werking van de nieren gescand. Ruben is heel dapper! Hij huilt wel steeds even, maar Frank leest allemaal boekjes voor en er klinkt een hele boerderij aan dierengeluiden. Na een half uur mag Ruben eruit en heeft een bomvolle luier. Het plasmiddel heeft zijn werk gedaan en dat geldt ook voor de nieren denk ik dan maar. Ruben ziet spierwit en en zijn wangen vuurrood, maar we hebben het weer achter de rug en hij mag lekker mee naar huis.

De uitslag zal binnen vijf werkdagen bekend zijn.

Terug