Hier even doorheen...

22-06-2013 16:57

Het was heel raar toen ik vanmorgen om 05:15 uur via de spoedeisende hulp naar buiten liep; het was licht en ik hoorde het gefluit van volgeltjes en dat terwijl ik zelf nog geen minuut had geslapen. De uren daarvoor borrelde talloze zinnen om hier te schijven door mijn hoofd en niet in de eerste plaats voor de vele lezers, maar omdat ik de drang voel om te schrijven, want het is mijn uitlaatklep!

Om 11:15 word ik wakker in het Ronald McDonald huis en ga douchen, daarna snel ik mij richting H7Zuid. Ruben heeft tot 07:00 uur geslapen en heeft net een klein tukje gedaan. Hij is ietwat onrustig, maar wanneer hij mijn stem hoort, gaat hij weer verder met slapen. Eén van de chirurgen is geweest en Ruben mag langzaam beginnen met wat drinken. Hij houdt pijn, maar dat is ook niet zo gek met een wond van zij tot zij... De darmen komen weer op gang en dit verooraakt ook een naar en pijnlijk gevoel. De afdeling zit bomvol en dat heb ik de afgelopen nachten wel gemerkt en deze nacht zeker. Ruben zou het enige kindje zijn om over te plaatsen naar een andere afdeling, namelijk oncologie. Maar de arts en de verpleging vinden dat Ruben daar nog niet goed genoeg voor is, want hier zijn ze gespecialiseerd in hetgeen hij heeft ondergaan. Op zich gaat het toch wel weer wat beter met Ruben. Hij heeft bij mij op schoot stickers zitten plakken en dat terwijl hij eerst bijvoorbeeld niet eens voorgelezen wilde worden. Soms wilde hij niet op schoot omdat hij bang was voor de pijn bij het verplaatsen en dat is nu nog wel zo, maar als Ruben eenmaal zit, ontspant hij en komen de praatjes. Zo verkleint hij vele woorden en noemt hij ons weer "mamma'tje" en "pappa'tje". Hij heeft vanmorgen in bed een deel van de hechtpleisters eraf gehaald en dat is echt iets voor Ruben. Geen flatsen aan zijn lijf. Hij heeft 30 cc afgekolfde moedermelk gedronken en dat is ook alweer een begin. Terwijl ik in het huis aan het bijtanken ben, slaapt Ruben heerlijk lang en slaapt Frank op de slaapbank. Slaap het beste geneesmiddel en tijd heelt alle wonden, zijn nu de kernwoorden! Ruben moet hier echt nog even doorheen, maar gelukkig hoeft hij het niet alleen te doen. En wij ook niet! Zoveel lieve mensen die voor ons koken en voor Daniël zorgen. Zo gaat hij vandaag eerst met Lisa mee naar de boerderij en daarna mag hij naar Remco, Claudia, Cleo & Dione. Van de week is hij naar school geweest en dat ging heel goed. Woensdag heeft Lisa hem thuis gelaten en zijn ze naar het openluchtzwembad geweest. Op de kalender van Daniël stond bij woensdag dat hij een kadootje mocht kopen voor Ruben. Hij zocht DVD's uit en vond dat hij zelf wel een duikbril verdiende. En voor morgen staat er een aap getekent op de kalender, omdat dan de film "Chimpanzee" hier in een van de collegezalen draait. Leuk voor hem, mijn andere dappere vent!

Van de week ben ik even naar oncologie gelopen om iets op te halen, wat ze hier op de afdeling niet hebben. Met een fijn gevoel liep ik erheen, want we zijn met die afdeling en de verpleging daar zo vertrouwd geraakt. Echter ik voelde me zo vervreemd. Ik zag allemaal onbekende, waarschijnlijk nieuwe families en de verpleging liep druk over de gang. Het voelde gewoon bijna niet goed en misschien maar beter ook, want Ruben is zijn verlost van zijn kanker! En ineens voel ik zoveel winst! De diagnose Neuroblastoom voelde als verlies van ons onbezorgde leventje, verlies van het volmaakte bij het eerste litteken, verlies bij de eerste chemokuur omdat er geen ontkomen aan was, verlies toen ik de ziektewet in ging, verlies bij het vallen van de eerste haren, controleverlies, verlies omdat ik op mijn jongens op dat moment geen onbezorgde tijd kon geven, soms verlies van geduld, verlies van het feit dat mijn kind geen gewoon kind kan zijn, verlies omdat het nooit op leek te houden met de onzekerheid die deze ziekte kenmerkt, heel even verlies van hoop, moed en vertrouwen, verlies van de gedachte we hier goed doorheen gingen komen, omdat ik bang raakte om Ruben te gaan verliezen, maar met het VERLIES van de rechter nier, voel ik voor het eerst WINST!!!

Terug