Echo

13-02-2013 20:34

En daar ga ik weer met Ruben richting het AMC en deze keer voor een echo. Iets waar ik me de afgelopen maanden niet echt zenuwachtig om kon maken, echter nu ben ik dat wel degelijk. We zijn inmiddels bijna een half jaar op weg met Ruben en ik merk dat ik sneller uit balans raak dan voorheen. Aan Ruben merken we dat ieder pijntje of verdrietje, hoe klein ook zich extreem uit. Uit het ziekenhuis kregen we een folder mee over traumatische ervaringen en stress. Hierin stond kortgezegd dat wanneer het stresshormoon in het lichaam steeds in hoge mate wordt aangemaakt, steeds ongedoseerd direct zijn piek bereikt.

Ruben ondergaat de echo ook onrustiger dat voorgaande keren. Niet zo gek dat hij extra angstig is geworden door de vele onderzoeken van de afgelopen tijd. Hij huilt bijna constant en zo goed als ik kan, probeer ik hem gerust te stellen. Maar hij mag uiteraard huilen, ik verwacht niet van hem dat hij alles stil en rustig ondergaat, terwijl hij hartstikke bang is. Als onze kleine man maar weet dat papa & mama er altijd voor hem zullen zijn om hem te steunen!

De radioloog ziet dat de rechternier nog steeds weggedrukt wordt, maar de urine loopt er mooi langs en dus lijkt de werking van de nier in orde. Dan is het ook niet zo ernstig dat deze wegedrukt wordt, maar de hoge bloeddruk is minder fraai. De oncoloog heeft de bloeddrukverlagende medicatie weer verhoogd en eigenlijk voelt dat ook niet echt goed. We moeten echt de MRI-scan van dinsdag afwachten en dan hopen dat deze door kan gaan, want Ruben is zo verkouden en heeft op donderdag hier ook wat verhoging bij gekregen. Die gevoeligheid op zijn bovenste luchtwegen zal hij voorlopig nog wel houden, aldus de oncoloog. Naar verwachting rijpt de Neuroblastoom door de twee chemokuren nu verder uit, waardoor de druk op de rechternier vanzelf afneemt. De vraag is alleen hoe snel dit proces zal gaan en hoe lang Ruben met een te hoge bloeddruk of onderdrukt door medicatie, kan blijven rondlopen. Al met al zal het voor de oncologen nog een moeilijke beslissing worden. Ruben verkeerd dan wel in stadium 3 (minder agressief dan stadium 4), maar de neuroblastoom is gezien de grote omvang voor de chemokuren en ligging zeker een uitzondering. Maandag 25 februari volgt een gesprek waarin duidelijk zal worden, hoe het verdere behandelplan zal gaan.

Terug