Neuroblastoom

Neuroblastoom is een zeldzame type kanker die voorkomt bij jonge kinderen. Gemiddeld krijgen in Nederland ongeveer 20-25 kinderen per jaar dit type kanker, dat is 1 op de 100.000. Slechts vijf hiervan overleven het. Het Neuroblastoom is een tumor van het zenuwstelsel, dat zich al tijdens de zwangerschap ontwikkeld. De tumor kan in het gehele lichaam ontstaan, maar komt vaak voor in de buik.

Neuroblastoom is een agressieve tumorsoort, die moeilijk te behandelen is. Het AMC ziet veel kinderen met deze zeldzame vorm van kanker van het zenuwstelsel. Als kinderen na hun tweede jaar de ziekte krijgen, dan zijn de vooruitzichten slecht. Neuroblastoom is verantwoordelijk voor 15 procent van de sterfgevallen aan kinderkanker.

Neuroblastomen ontstaan waarschijnlijk als gevolg van een fout in de orgaan-ontwikkeling van embryo en pasgeborene en behoren daarom tot de zogenaamde embryonale tumoren.

  • Bij patiëntjes met een laag risico kan men volstaan met een operatie, of zelfs met afwachten.

  • Bij patiëntjes met een middelmatig risico zijn er zeer goede vooruitzichten met een operatie en chemotherapie.

  • Bij patiëntjes met een hoog risico wordt een zeer intensieve behandeling aangeboden; toch zijn de cijfers niet goed.

Ruben valt onder laag risico, zijn botten en beenmerg bevatten geen kankercellen. Vier maanden lang konden we afwachten en werd er steeds opnieuw bekeken of de Neuroblastoom vanzelf afnam. Helaas hebben we op 20 december 2012 te horen gekregen dat het tegenovergestelde is gebeurd; hij is twee centimeter gegroeid en de rechternier wordt deels afgekneld. Opereren is vanwege de omvang van de tumor nu geen optie en dus krijgt onze dappere Ruben 27 december zijn eerste chemokuur.

LEES OOK NOG EVEN HET KOPJE OLIFANTJES!!!